¡ACABAR AMB LA IMPUNITAT FRANQUISTA JA!

Les persones i organitzacions firmants fem una crida urgent a tots els grups parlamentaris, i en particular als que formen la coalició d'investidura, perquè desbloquegen les iniciatives legislatives que es troben en el Parlament espanyol que afecten el respecte, protecció, garanties i, en definitiva, aplicació efectiva del dret a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.

Totes les iniciatives parlamentàries que tenen a veure amb aquests drets es troben paralitzades en el Congrés i Senat, sense que existisquen terminis fixats per a la seua tramitació efectiva. La Llei de Memòria Democràtica, la Llei de Secrets Oficials, la Llei de Bebés Robats i la modificació del Codi Penal per a la incorporació del Principi de legalitat internacional en el dret intern, porten anys arraconades, sense que tampoc ara semblen existir certeses que vagen a ser tramitades i sancionades.

El Govern justifica aquesta paralització per l'existència d'altres prioritats socials. No obstant això, a la vista d'altres iniciatives legislatives impulsades en aquest període, es pot concloure que la falta de voluntat política per a posar fi al model d'impunitat existent és la principal raó per la qual no s'aborda de manera immediata les modificacions legislatives necessàries per a garantir definitivament els drets de totes aquelles persones que van patir greus violacions de drets humans durant el franquisme.

Han passat més de 43 anys de l'aprovació de la Constitució i centenars de milers de persones i els seus familiars que van patir violacions de drets humans continuen encara esperant veritat, justícia i reparació: assassinats, desaparicions, treball esclau, espoli patrimonial, exili, robatori de bebés, tortures, presó, tancaments en centres per a dones desafectes al règim, represàlies laborals... Ni tan sols s'ha produït la real anul·lació de les sentències per delictes polítics dels tribunals franquistes.

Els acords i normes aprovades fins hui en aquest àmbit han sigut clarament insuficients i frustrants. La política de memòria històrica duta a terme fins ara han estat orientades a reconeixements institucionals molt parcials, tebis, insuficients i a la implementació de mesures de caràcter administratiu i en l'àmbit individual, ometent deliberadament qualsevol tipus d'actuació que poguera revertir el model d'impunitat imperant.

Són moltes víctimes directes d'aquestes violacions de drets humans les que han anat desapareixent any rere any, però gràcies a l'empenyiment dels seus familiars i del moviment social, cada vegada són més les veus exigint la fi de la impunitat. I per descomptat no és massa tard: Amb independència de la situació de víctimes i victimaris, la justícia ha d'investigar i tipificar els delictes comesos, identificant a aquelles.

Però per a això, cal activar ja, i sense cap retard més, les iniciatives memorialistes paralitzades hui en el Congrés i obrir així les portes a l'assoliment de la Veritat silenciada i oculta, l'aplicació d'una Justícia sense excepcions i la posada en marxa d'una política de Reparació plena per a totes les víctimes del franquisme. Així ho exigim, i així ho continuarem reclamant les organitzacions memorialistes, de drets humans, feministes, sindicalistes, ecologistes i de molts altres àmbits que subscrivim aquest escrit.

¡ACABAR AMB LA IMPUNITAT FRANQUISTA JA!

¡VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ JA! ¡CAP PRÓRROGA MÉS!

© 2022 CEAQUA| Todos los derechos reservados.
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar